+Miguel de Cervantes ve 'Don Quijote'

( 1547-1616 ) İspanyol roman yazarı, şair ve oyun yazarıdır. Sanat yaşamına genç yaşta başlamış , yazıları ve tiyatrolarıyla kısa zamanda tanınan bir yazar olmuştur. 1569'da bir yaralama iddiasıyla arandığı vakit İtalya'ya gider. O dönemde Papa Osmanlılara karşı birlik çağrısında bulunur; İspanya ve Venedik bu çağrıya cevap verir. Cervantes de Roma'daki İspanyol birliğine katılır. İşte bu dönemde 5 yıl boyunca Cezayir'de esir olarak yaşar. Sonra orada da dolandırıcılıkla itham edilip hapse atılır. Cervantes burda yazmaya daha da sarılır ve yaşamının sonlarına doğru, hala hapishanedeyken, şimdi dünyanın en çok okunan kitaplarından biri olan ve 38 dile çevrilen Don Quijote (Don Kişot) adlı eserini kaleme alır.

Şövalye öykülerinin komik bir birleşimi olarak tasarlanan “Don Kişot”kitabı, bu serüvenleri okumaktan aklı karışmış yaşlı şövalye olan “Don Kişot”un, atı
Rosinante ve gerçekliğe bağlı uşağı Sancho Panza ile birlikte geçirdiği serüvenleri anlatır. Toplumun Don Kişot'a deli gözüyle bakması, aslında delinin o toplum olduğunu karmaşık bir anlatımla dile getirir.Sevdiği ve uğruna yel değirmenlerine saldırdığı Dulsinya, aslında fakir bir köylü kızıdır ama Don Kişot onu asil bir hanımefendi olarak görür.

Yıllarca sadece bir şövalye hikayesi olarak değil, Cervantes'in yaşadığı çağın eleştirisini yaptığı bir felsefe kitabı olarak da görülmüştür eser. Yel değirmenleri sistemin çarkları, Dulsinya ise Don Kişot'un uğruna savaştığı davasına taktığı addır. Don kişot aynı zamanda zenginden alıp fakire veren bir kahramandır.

Hiç yorum yok: